Emanuel Mares

Tech - Fotografie - Timp liber

Experienta mea la faza de selectie pentru scholarship Udacity

Anul trecut, la jumatatea lunii octombrie, m-am inscris pentru un scholarship promovat de Google si Udacity. Am completat o cerere si mi-am explicat viata mea si de ce as vrea sa merg pe calea unui domeniu promovat de curs. Adica Android developer sau front end developer. Eu aplicasem pentru front-end si am explicat un pic motivarea mea de a lucra serios in acest domeniu si ce am facut in trecut.

La sfarsitul perioadei de inscrieri, am primit un mail care ma instinta ca nu m-au selectat si am fost multumit. Nu am pus prea mult suflet ca as putea fi ales. Nu credeam ca am dat cea mai buna explicatie, sau ca as fi o persoana potrivita vazand si titlul Google, eram sceptic. A doua zi insa am primit o surpriza placuta la care nu am stiut cum sa reactionez. Ma anuntasera ca s-a produs o greseala si ca sunt inscris la oportunitatea de a obtine un curs complet de Front End Developer. In noiembire am inceput astfel „competitia” de a obtine cursul complet. Am fost unul din cei 60.000 de persoane selectate la cele 4 trasee.

Initial nu am parcurs decat cateva pagini, incepand cu baze de html apoi am fost nevoit sa aman cursul pentru a repeta subiectele pentru examenul final pentru CCNA, care se intampla la sfarsitul lunii noembrie. Dar am revenit dupa, in decembrie, si am intrat in forta. M-am inscris si pe slack, invatam ce inseamna slack si o comunitate volatila si fara somn.

Intelegeam ca este necesar sa fiu activ pe una dintre medii pentru a fi luat in considerare pentru finala. Am pus intrebari si am raspuns la ceea ce stiam si intelegeam mai bine. Am inceput sa fiu obsedat deja de comunitate si se instala stresul cand nu reuseam sa fiu la curent cu canalele de slack. Bagam o pauza de recreere. A doua zi o luam de la inceput.

Proiectul e-CookBook

Cand am incheiat toate subiectele se lasase o mica usurare. In continuare conversam pe slack. Pe forum am gasit mai apoi un proiect la care se dorea ajutor si mana de lucru. Eram un pic stresat in acel moment, asa ca am lasat sa treaca si nu m-am implicat. Citind thread-ul in care se cauta oameni, dupa doua zile observam ca nu era nimeni pentru a face un design al site-ului. Era vorba despre un retetar hostat pe un server local pentru bucatari. Vazand ca este nevoie in acel domeniu am zis sa incerc si m-am apucat sa „desenez” ceva in Illustrator. Le-au placut asa ca am trecut mai departe la a face slice-uri pentru cei de la html si css pentru a implementa tema vizuala.

In continuare ma gandeam cum se va face salvarea si modificare datelor pentru retete. Asa ca am venit cu solutia unei baze de date, si un pic de back-end, pentru ca nu a pus nimeni problema datelor. Am decis sa folosim php si sqlite si independent de cei de la html, css si javascript am inceput lucrul impreuna cu o echipa mica. Pentru moment eram confuz cu privire la modul in care se vor salva datele, cum se afiseaza. Incepeam sa ma simt frustrat ca nu intelegeam ce se dorea.

Vreo doua zile le-am ars pana m-am calmat si incepea sa se clarifice situatia, luand niste decizii de implementare. Baza de date a fost iarasi o mica problema, cum vor fi structurate datele in sine, dar cu ajutorul comunitatii am dat-o de capat. Ne-am pus un deadline sa terminam pana prima faza se incheie, adica pe 6 februarie.

Finalizasem exact in ziua de 6 cand se termina si cursul in sine. Testele le-am facut intre timp si totul parea ok. Cu un ultim pull request am finalizat in aceeasi zi, rectificand cateva typos. Am creat astfel e-CookBook. Terminasem cand ne-am propus, eram multumiti de rezultat, desi oricand se pot face imbunatatiri, asa terminandu-se aceasta parte din viata mea.

Finalul

Peste o saptamana trebuia sa primim raspunul, daca am reusit sa intram in propriu-zisul nanodegree. Asta s-a intamplat exact pe 14 februarie, si-au stabilit perfect data. Raspunsul a venit si nestind ce sa simt am aflat ca sunt acceptat. Pe urma sentimentele s-au innegrit, vazand pe ceilalti care nu au reusit, desi erau prezenti fie pe slack sau forum, find de ajutor, fiind implicati.

Am inteles ca nu pot fi toti acceptati si au fost destui cu multa implicare, cu multa pasiune. Nici eu nu aveam mari asteptari deoarece au fost multi ce au dorit si au dat ce aveau mai bun. Stiu ca nu se vor lasa pentru ca nici eu nu aveam de gand sa incetez ceva in care m-am implicat mult si imi trezea simtul creativ. Ca si concluzie, vreau sa spun ca niciodata nu este un moment prost de a invata, va sfatuiesc pe toti sa nu renuntati la ceea ce va inspira. Continuati sa invatati, sa experimentati si sa inaintam catre idealuri mari pentru a ajuta viitorului nostru.

There’s a silly notion that failure’s not an option at NASA. Failure is an option here. If things are not failing, you are not innovating enough.
 – Elon Musk
Share