Emanuel Mares

Tech - Fotografie - Timp liber

S-a creat prima baterie solida la UT Austin

John Goodenough, co-fondatorul primei baterii de tip lithium ion, impreuna cu echipa de la Austin au creat prima baterie solida. In varsta acum de 94 de ani, a colaborat cu Maria Helena Braga, pentru a face o baterie ce inlocuieste litiumul cu sodiu. Astfel prima baterie solid-state sta cu de 3 ori mai bine la densitatea de energie inmagazinata. Deci la volumul unei baterii normale de Li-ion, cea solida ofera de 3 ori mai mult randament si are si timpi mai mari de descarcare.

Avand in vedere argumentele ca bateriile de litiu sunt scumpe de produs, sunt voluminoase si au timpi de descarcare mici, echipa de cercetatori spun ca atfel rezolva cu bateria solida problema de a pune o masina electrica pe drum un timp mai indelungat si sa coste mai lejer, iarasi timpul de incarcare se va face de la gradul orelor la minute.

Bateriile actuale mai au si problema scurt circuitului aparut la incarcarea rapida si de intensitate mare, provocand mici focuri si chiar explozii. La cele solide nu exista materialul volatil, iar avand si rezistenta mult mai mica le face eficiente la pierderi in caldura. Electrolitul de Li devine unul de sticla, cristalin, folosindu-se de metale alkaline, in principiu de sodiul cel abundent.

Fiind facute cu sodiu ce poate fi procurat si din apa de mare, are si aspect cu un impact mai mic asupra mediului, si se poate produce mai usor cu un cost scazut. Poate avea aplicatii si in IoT putand fi facute in multe forme si dimensiuni, chiar si fasii subtiri.

 

https://news.utexas.edu/2017/02/28/goodenough-introduces-new-battery-technology

Share