Emanuel Mares

Tech - Fotografie - Timp liber

Ce este Cloud computing? – retele de viitor cu putine probleme si randament maxim

Ce ii place oricarui tehnician de retele mai mult decat sa centralizeze tot acasa fara a fi nevoit sa se deplaseze? Nimic. Cloud computing este acum; retele de viitor cu putine probleme si randament maxim. 

Ganditi-va ca tot ce ii trebuie unei firme va fi la distanta, on demand, cand vrea clientul sa foloseasca. Nu mai exista batai de cap cu backup-uri, probleme de software sau distribuire de actualizari. La client avem un mini-pc care se logheaza criptat prin ssl catre o locatie/server unde este prezent tot ce are nevoie, indiferent de unde s-a conectat. Fie ca este de acasa, de la birou, de pe tableta pc sau smartphone, poate intreprinde aceleasi trebuinte de oriunde. Iar problema furtului de informatii este la fel de buna ca securitatea acelui server, retea la distanta. 

Amintind si ceva dezavantaje, ar fi problema prezentei unei conexiuni stabile si rapide. Iarasi cum am zis mai sus, comunicand continuu in internet duce la o securitate indoielnica fata de a rula aplicatii intr-o bula locala in spatele unui zid. Asta ar putea descuraja utilizatorii si ar pieri increderea in sistem.

Exemple de cloud computing si cloud sharing: Azure, ce au ca servicii OneDrive, masini virtuale cu windows sau linux, retele virtuale, IoT si mai multe. Google se regaseste cu Chromebook-ul ca si reprezentant, Chrome OS caruia ii trebuie putin spatiu de stocare si o priza si este online si doar online tot timpul. Sau Amazon cu AWS – Amazon Web Services- cu servere virtuale, aplicatii web si multe unelte de retea.

Share