Emanuel Mares

Tech - Fotografie - Timp liber

2001: A space odyssey – primele idei despre science fiction

Lansat in anul 1968, 2001: A space odyssey defineste niste prime idei despre science fiction in cinematografie. Vreau sa spun ca aduce in esenta putin cu actiunea din Interstellar privind la misiunea in necunoscut pentru cunoastere.

Filmul porneste cu inceputul rasei umane, inca in stadiu de primata. Aparitia unui monolit de origini extraterestre determina anumite triburi sa evolueze mai rapid prin confectionare de arme si tehnologii noi. Se sare apoi la societate moderna si se aduce in discutie posibilitate comunicarii cu extraterestrii, fapt urmarit intotdeauna de umanitate. Al doilea monolit se descopera pe luna, perioada in care omul a evoluat la punctul colonizarii spatiului. Orignilea pietrelor este misterioasa dar stiu ca se comporta ca niste relee, ce odata aliniate transmit si impart energii pe distante mari. Misiunea avansarii catre sursa trece prin puncte dificile, cand un calculator de bord/inteligenta artificiala, Hal 9000, se razvrateste impotriva echipajului. Majoritate lor piere inainte de a reseta calculatorul si a continua misiunea intr-o singura persoana. Finalul aduce un amestec de culori si ultima intalnire a unicului om cu constiinta eterna si cunoastere.

Recomand vazut pentru respectul unei generatii si viziunile directorului Stanley Kubrick asupra cartii cu acelasi nume scrisa de Arthur C. Clarke.

Share