Emanuel Mares

Tech - Fotografie - Timp liber

Robotor – concursul de robotica autohton, infintat la Orsova

In 2008 s-a derulat pentru prima oara concursul de robotica denumit Robotor, inititat de profesorul de electronica din Filiala Orsova al Palatului Copiilor Dr. Turnu Severin, Mihai Agape. A inceput ca si o competitie regionala care peste ani a ajuns si la rang international, participand elevi din Serbia, Bulgaria, Franta, Polonia, Turcia sau Grecia. A devenit astfel primul concurs de robotica de nivel preuniversitar din Romania., ce s-a bucurat de succes in fiecare an pana acum. Apare inca din 2008 in agenda de activitati a Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Ca si scop are invatarea inca din bancile gimnaziuliu ale stiintelor, matematicii, electronicii si programarii. Se deruleaza sub forma a doua evenimente, un concurs in sine si simpozion. Probele s-au diversificat intre timp, incepandu-se cu urmarirea liniei si proba de sumo – ce imi aducea aminte de vechiul program Robot Wars, doar mai putin „sangeros” – la care s-au adaugat probe de dragstere, labirint cu linie si cu pereti, frestyle si roboti solari. Robotii trebuie astfel sa fie autonomi, cum zice regulamentul, nu controlati la dinstanta. 

Vreau sa conclud putin cu povestea mea ce am avut-o cand am activat si invatat la Clubul Copiilor Orsova , cum se numea pe atunci, timp in care descoperisem printr-o intamplare electronica. Eram undeva in clasa a 5-a cand l-am intalnit pe profesor, ce venise sa recruteze in gimnaziu, si am remarcat usurinta si pasiunea cu care vorbea despre programul sau. Era director pe atunci al institutiei, al clubului, si avea destule pe cap. Dar totusi vorbea cu acelasi patos despre disciplina sa, electronica. El cred ca a fost motivul pentru care am preluat din pasiunea pentru electronica si am inteles si invatat mai usor si mai coerent. Ma bucuram cand mergeam dupa ore la cursurile dansului, petrecand sambete intregi cu diversele proiecte, pregatindu-ne pentru concursurile nationale sau regionale la care participam, dar si dandu-ne si un pic de mana libera daca vroiam noi sa incepem un proiect. Ii datorez mult pentru ceea ce m-a invatat si pentru faptul ca mi-a insuflat un pic din pasiunea sa.

Vedeti in intregime detalii despre Robotor dar si alte proiecte ale profesorului Mihai Agape aici.

Share